Update: inmiddels ook opgepakt door ThePostOnline en HLN.

Ik hou van de trein. Al jaren.
De tijd in de trein is een van mijn meest productieve momenten van de dag.
Ik vind het heerlijk om te lezen of wat te schrijven.
En omdat het grootste deel van mijn klanten in Nederland zit en ik in Gent woon maak ik wekelijks minimaal 2 keer gebruik van de internationale trein van Antwerpen/Brussel naar Schiphol/Amsterdam.

En sinds kort is daar de Fyra. Ik hoefde helemaal geen Fyra. Ik vond het eigenlijk wel prima om met de normale internationale trein van Amsterdam naar Gent te puffen via Antwerpen. Een volle drie uur werktijd. Heerlijk. Alle tijd van de wereld. En na die drie uur tijd om of de week af te sluiten en het weekend in te gaan of me mentaal voor te bereiden op een week bikkelen.

Maar de Fyra dus. Tja.
Van de introductie die zelfs voor het personeel onduidelijk was, van onduidelijke en soms ronduit hilarische prijsstellingen, servicekosten die geen service leveren, treinplanners die geen treinreis kunnen plannen (en nog een), van het feit dat je niet een Fyra ticket tegen bijbetaling kunt omwisselen voor een Thalys ticket (“ja, dat zijn twee verschillende bedrijven, meneer”), het ontbreken van een abonnementsvorm en gewoon natuurlijk het feit dat het grootste deel van de treinen niet of niet op tijd rijdt. Sinds de introductie van de internationale Fyra reed 11% van de Fyra treinen die ik had met minder dan 5 minuten vertraging. Dus bijna 9 op 10 van de treinen die ik had had meer dan 5 minuten vertraging of reed gewoon niet (overigens gebeurde dat wel vaker; in 2011 had ik 431 minuten vertraging in december).

Gisteravond was de druppel. Ik moest de woensdagochtend in Gent zijn dus was opzettelijk dinsdag einde dag vertrokken met de trein van 18h55 uit Schiphol (je leert op een gegeven moment om Fyra-buffers in te bouwen). Om onduidelijke redenen kwamen we uiteindelijk met 50 minuten vertraging aan in Antwerpen. En dan had ik nog veel geluk; later bleek dat mijn trein de laatste was uit Nederland. Het laatste beetje vertrouwen dat ik nog had in de Fyra is nu wel weg.

Ik heb oprecht medelijden met het NS/NMBS/NS International/NMS International/Fyra medewerkers die dag in dag uit hun best doen om mij en andere reizigers te helpen. Dank voor alle momenten dat ik de wanhoop nabij was en jullie duidelijkheid gaven, de moed er in hielden en/of me hielpen met een goed alternatief reisadvies. Oprechte excuses voor de momenten dat ik mijn Fyra-frustraties aan jullie liet blijken en misschien te onvriendelijk was. Dank voor alles, maar nu is het klaar.

En daarom ga ik volgende week met het vliegtuig. Een absurde gedachte als het niet momenteel gewoon de beste optie zou zijn.
De reistijd is vergelijkbaar (ik vermoed dat ik door de beslommeringen op een luchthaven iets langer bezig ben met het vliegtuig, maar dat test ik graag volgende week). Het verschil zit hem in de kosten (ongeveer 60 om 130 euro voor een retour). Maar ik betaal met liefde die 70 euro extra als ik daardoor vrijwel zeker weet dat ik op tijd op mijn bestemming aan kom en nog productief wat uren kan werken.
Ik heb geen rijbewijs, dus een auto is geen optie (en in de auto kan ik daarbij niet nog werken/lezen, het zijn dus verloren uren).
De Thalys is ongeveer even duur als vliegen en heeft de laatste tijd ook last van de Fyraproblemen. Ook geen optie dus.
Maandag vlieg ik dus heen, donderdag vlieg ik terug. De beste optie in Fyra-tijden.

Total
75
Shares

26 comments

 1. Absurd & jammer om te horen, Polle. Vernieuwing moet de gebruiker faciliteren, niet frustreren. Of dit nu digitaal of fysiek is, of een mengeling. Hopelijk betert het snel, want de dag van vandaag zouden zulke wekelijkse trips juist makkelijker moeten worden ipv moeilijker!

  1. Ergens is het hilarisch als het niet zo vervelend zou zijn. Ergens is het ook cool om naar je werk te vliegen, maar ik doe dat liever als ik in Zuid-Frankrijk woon en in Nederland werk 😉

  1. Volgens mij wordt het dan allemaal weer complexer; zoals ik het begrepen heb loopt die van Den Haag naar Brussel en ben je dus als Amsterdam-reiziger alsnog aangewezen op de Fyra.

 2. zsja, het is eigenlijk te gek voor woorden: zo’n stukkie met het vliegtuig omdat er geen fatsoenlijke trein te krijgen is. #fail #fyra

  wat ik alleen niet zo goed snap is, ik citeer, “Sinds de introductie van de internationale Fyra reed 11% van de Fyra treinen die ik had met minder dan 5 minuten vertraging. ”

  volgens mij is sinds ± 8 december de gewone trein niet meer te pakken, en ben je gedwongen met Fyra te reizen. Slaat die 11% op je treinritten sinds die 8 december, of reed je daarvoor óók al met Fyra en heeft de 11% daar betrekking op?

   1. waarom komt het alternatief van de stoptrein antwerpen-roosendaal dan niet in je op? het duurt nog geen half uur langer dan met de oude beneluxtrein en je kan rustig werken. maar vooral: je doet het milieu er geen extra onheil mee aan!

    1. @Elise Het alternatief met de stoptrein duurt echt beduidend langer. Voorbeeld:

     08h47-9h42 Gent Antwerpen
     9h50-10h38 Antwerpen Roosendaal
     10h43-12h32 Roosendaal Amsterdam
     Dat is dus bijna 4 uur.

     1. en met het vliegtuig heb je die tijd niet nodig? sorry hoor, maar dat gaat er bij mij niet in. bovendien wordt je werktijd aardig verstoord door allerlei formaliteiten. ik snap dat er frustraties zijn over de fyra – die heb ik ook – maar het vliegtuig?

 3. Super verhaal, eerlijk en feitelijk, mooie oplossing, laat ook even weten hoe het vliegen gaat!

 4. Beste Polle, mooi stuk, wij zijn met Tinker.travel bezig om eerst ons grond concept met taxi’s te introduceren maar daarna hebben wij met Tinker Air de ambitie om onder andere deze routes met vliegtuigen te gaan doen. Sorry, het duurt nog even maar heb geduld!

 5. Dat Thalys en Fyra verschillende bedrijven zouden zijn, is trouwens een sprookje van de spoorwegen. Beide treinen worden in Nederland door HSA en in België door de NMBS gereden.

  1. Zelfs al ZOUDEN ze gelijk hebben, dan nog heb je daar als klant niets aan. Voor een normale treinreiziger is een trein een trein en een internationale trein een internationale trein.
   Maar worden ze niet daadwerkelijk door aparte bedrijen geopereerd? Het Belgische traject door NMBS Internationaal voor de Fyra?

   1. Het is telkens dezelfde vervoerder in België (NMBS) en in Nederland (HSA). Dat kun je ook aan de tickets zien: zowel op een Thalys-ticket als op een Fyra-ticket staan de codes 1088 (= NMBS) en 1284 (= HSA). Fyra is geen bedrijf maar een treinnaam (net als ICE, TGV enz.); Thalys is wel een bedrijf, maar laat het rijden van de treinen over aan NMBS en HSA. Voor de reiziger zijn alleen de op het ticket vermelde vervoerders van belang.
    Voor EU-verordening 1371/2007 (in het bijzonder artikel 16) is het overigens niet relevant door welke vervoerder een vervangende verbinding gereden wordt.
    Verder zegt NS Hispeed dat er afspraken zijn over vervangend vervoer met de Thalys en horen ze graag op welke data/bij welke treinen reizigers zijn geweigerd. Stuur me gerust een mail.

 6. Hilarisch, eerst aanhalen dat de Fyra duurder is en dat je minder tijd hebt om te werken tijdens het pendelen als minpunten aanhalen en dan kiezen voor het vliegtuig, waar je nog minder tijd zal op hebben om te werken en die nog veel duurder is, als je maar tegen vernieuwing kan zijn zeker?

  BTW dat de service onbetrouwbaar is is wel een goed punt, maar geef het een jaar en het zal niet onbetrouwbaarder zijn of de gewone NMBS-service.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.