De kick-off van de reeks Doelgroepenseminars van Focus Conferences was vandaag in Maarssen. Een interessante line-up met Adjiedj Bakas, Pieter Paul Verheggen (Motivaction), Susanne Swinkels en Marjolijn Meynen (Branddoctors) en tenslotte Mat Knaapen (Rabobank) doet veel moois hopen voor de komende vier evenementen 50+ marketing, Jongerenmarketing, Etnomarketing en Vrouwenmarketing.
Adjiedj Bakas
Adjiedj Bakas opende op Bakasiaanse wijze het event met een interessant betoog over de toekomst, aan de hand van zijn recent verschenen boek ‘Megatrends Europe’ (bijzonder lezenswaardig). Het blijft een genot om die man te zien spreken. Wat korte punten uit zijn verhaal.
- Supermachten: naast de bestaande supermarkten, groeien de BRIC-landen zo hard dat ook deze snel bij de supermachten zullen gaan horen. Het is belangrijk hier op in te spelen. Zo houden Chinezen wel van Dutch Design, maar hebben ze flink kleineren maten, waardoor andere kleiding vereist is’
- Tijgers: de hard groeiende landen als Thailand krijgen ook gezelschap van een land als Turkije, dat enorm hard aan het groeien is;
- Slaaplanden: de gezapige landen, waarvan een steeds groter gedeelte van de beroepsbevolking vanwege de leeftijd zal gaan stoppen met werken;
- Grondstoflanden
- Arme landen
- Boze stammen “Die zullen nooit kunnen ontbozen”: de Noord-Korea’s en Irans van deze wereld: altijd boos om wat voor reden dan ook;
- Multinationale organisaties: organisaties worden inmiddels snel en makkelijk multinationaal. Het is makkelijk en goedkoop voor Nederlandse bedrijven om Buitenlandse specialisten te werven;
- Multinationale stammen: Chinezen zetten overal over de wereld hun eigen winkels en andere bedrijven op; Belangrijk wordt ook de Heimwee-marketing, het inspelen op de gevoelens van de migranten die willen genieten van producten die een band hebben met hun thuisland: Turkse TV, Friese staartklokken
Groot wordt ook de clash tussen generaties, met name op de gebieden geld en rechtvaardigheid. Jongeren willen niet meer betalen voor het goede luie leven van de ouderen en het is daarom dat sommigen dit idee al ontvluchten en gaan wonen en werken in steden als Singapore.
Daarnaast zijn er grote ontwikkelingen:
- Technologie wordt belangrijker
- Religie wordt belangrijker
- Veiligheid wordt belangrijker
- Autoriteit wordt een stuk minder
- We gaan naar een aandeelhoudersdemocratie: zelf actief deeluitmaken van eigen projecten en daar veel zeggenschap over hebben
Pieter Paul Verheggen (Motivaction)
Mentality model (Motivaction)
Verheggen haalde in een goed betoog het Mentality-model naar voren. Niet heilig, wel een goede tool om doelgroepen in kaart te brengen. Aan de hand van voorbeelden als ‘Acceptatie van nieuwe leefvormen‘ (met name rechtergedeelte model) en Nieuwe Nederlanders (bevinden zich met name in de groepen van de Traditionele Burgerij en Opwaarts Mobielen) toonde hij aan hoe bepaalde doelgroepen reageerden. Het model bleek echter niet geschikt voor onderwerpen waar de maatschappij ‘niet uit is’ als milieu. Daarbij ontstonden grijze gebieden en een onduidelijke indeling.
Daarnaast signaleerde hij een aantal korte-middellange termijn-trends, deels op aanvulling van Bakas, waaronder:
- Making magic: aan de ene kant zien we de prijsbewustheid van consumenten toenemen, aan de andere kant streven ze naar magic, écht onderscheidende, nieuwe, verbazende producten, diensten of experiences.
- Hartcontact: de afstandelijke jaren ’80 en ’90 scheppen een nieuw verlangen naar huiselijkheid en warmte
Susanne Swinkels en Marjolijn Meynen (Branddoctors)
Een bom enthousiasme knalde de zaal in met Susanne Swinkels (wat een leuke dame is dat), die vurig pleitte voor écht contact met de doelgroep, het écht meemaken wat de consument meemaakt: dus aanschuiven bij de doelgroep aan tafel, dus de concurrent bezoeken en dus ook een bezoek brengen aan je eigen bedrijf.
Gebruikmakend van Poiesz’ Triade Model (de driehoek motivatie-capaciteit-gelegenheid) en het uitgangspunt dat de drie punten in balans moeten zijn wordt er gekeken naar bedrijven. Dan kan een heel reeële uitkomst zijn dat de oplossing zit in de win within. Niet sexy, wel de oplossing.
Verder biedt het werken met insights, een aantal basisgedachten en drijfveren om consumenten te begrijpen vaak erg goed. De insight ‘Kinderen zijn moeilijke eters’ is de basis van een hoop acties van ouders en is een aanknopingspunt voor een hoop producten.
Mat Knaapen (Rabobank)
Mat Knaapen lichtte tot slot de poging van Rabobank om de markt voor ‘mensen met een beperking’ te veroveren toe. Een groep die met name een respectvolle behandeling belangrijk vindt, op zoek is naar bedrijven die hun activiteiten faciliteren en gemakkelijker maken en die waardering tonen voor het feit dat ze klant zijn.
Tools om dit aan te pakken bestonden met name uit cursussen, de online hulp Steffie.nl, een Jochem de Bruijn-commercial en een samenwerking met Seniorenweb.nl.
Conclusie
Interessante bijeenkomst, waarbij alleen wat meer aandacht had mogen zijn voor cases en interactie met de zaal in het bijzonder. Wellicht had het werken in groepen, aan de hand van de door Bakas en Verheggen gedefinieerde trends, binnen de door Knaapen geschetste markt van de mensen met een beperking, ondersteund door de dames van Branddoctors een interessanter, waardevoller en zeker interactievere dag opgeleverd. Er zal namelijk een keur aan marketeers in de zaal die door middel van een dergelijke case/discussie wellicht meer feeling met de verschillende modellen, sprekers en ideeën kregen.
Ik wil Focus Conferences hartelijk danken voor een prima organisatie en een goed verzorgde dag. Tot volgende week!