Rolf Skyberg, Abraham Maslow en David Pinto


Om heel veel redenen was Rolf Skyberg van eBay veruit de beste spreker op e.day. Allereerst heb je mijn respect als je in 30 minuten 477 slides er Dick Hardt-style (van de school van Lawrence Lessig) doorheen weet te draaien. Zeker als dit met een natuurlijk soort flair en charme is, doorspekt met een goed gevoel van humor (Marjolijn merkte op: moet je een goede acteur zijn om een goede spreker te zijn? – Ik denk het wel).

Maar het allerbelangrijkste: Skyberg zet je aan het denken en inspireert. Zoals hierboven door zijn manier van presenteren, maar meer nog door de kern van zijn betoog: de waarde van de behoeften pyramide van Maslow in online media (voor een verdere uitleg, zie ook zijn presentatie):

  • Web 0.0 – lichamelijke behoeften, defensief, Arpanet;
  • Web 1.0 – behoefte aan zekerheid, e-commerce;
  • Web 2.0 – sociaal;
  • Web 3.0 – waardering en erkenning vs. de grote groep mensen die Web 3.0 aanduidt als het semantische web;
  • Web 4.0 – zelfontplooiing;

Carl Mangold schreef in april op Marketingfacts ook al over de behoeften pyramide, toegepast op economie.

Abraham Maslow vs. David Pinto

Zoals ik al eerder schreef: Skyberg zet je aan het denken. Want is Maslow inderdaad wel de geeigende behoeften pyramide om toe te passen op online media? David Pinto ontwikkelde namelijk een andere behoeften pyramide, gebaseerd op de bestaande kritiek op Maslow’s pyramide (Pinto onderscheidt Fine-mesh en Coarse-mesh en past het behalve op culturen ook toe op bedrijven, groepen en organisaties).
Zo is bijvoorbeeld in een hoop Oosterse culturen is namelijk niet zelfontplooiing, maar eer het hoogste goed. Reden bijvoorbeeld voor Motivaction om niet Maslow’s, maar Pinto’s behoeftenpyramide als element te gebruiken in het mentality model voor Nieuwe Nederlanders.

  • Primaire behoeften
  • Behagen groep
  • Goede naam
  • Eer


En dit model en de gebruikte termen klinken mij persoonlijk eigenlijk nog bekender in de oren.

Web 3.0 … wie heeft er gelijk? Semantisch web, Maslow of Pinto?

8 comments
  1. Verdorrie, schrijf je een essay over de omgang van de media met de kritieken van Pinto op het Nederlandse integratiebeleid en wie vind je bij de eerste Google-resultaten. Juist ja, Polle de Maagt.

  2. Dag Polle, zou je mij de essay willen mailen waarover je het hebt in jouw bovenstaande reactie: “Verdorrie, schrijf je een essay over de omgang van de media met de kritieken van Pinto op het Nederlandse integratiebeleid en wie vind je bij de eerste Google-resultaten. Juist ja, Polle de Maagt.”
    Alvast mijn dank.
    David Pinto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Citymarketing spiced up

Marketing is voldoen aan de wensen en verwachtingen van de klant. Citymarketing is voldoen aan de wensen en verwachtingen van die zelfde klant, maar dan binnen het kader van een stad. Dat betekent dat we de basis-elementen van "reguliere" marketing ook kunnen toepassen op citymarketing. De behoeftenpyramides van Maslow en Pinto (die steeds belangrijker wordt door de cultuur, waarden en normen van de Nieuwe Nederlanders), permissiemarketing en natuurlijk de P's. Te vaak is de P van promotie de enige P die wordt ingezet voor de marketing van een stad. Opvallend, aangezien het probleem vaak zit in het Product. Te weinig faciliteiten, faciliteiten die niet aansluiten bij de doelgroepen of waar geen duidelijke keuze is gemaakt. Waarom wordt er niet meer gesegmenteerd? Steden die zich richten op ouderen? Of een stad die zich richt op low-budget bewoners met lage belastingen en veel Aldi's en andere discounters? Zelfs als we enkel naar de promotie kijken schort er nogal wat. Zelden zijn contacten met bewoners en bezoekers personal, relevant en anticipated. Cases als Bloggers in Amsterdam en Audiocitytours laten zien dat nieuwe media bijzonder veel mogelijkheden bieden voor steden.
Donderdag was ik te gast op het Citymarketing Congres van HMV Actis, waar ik voor het NIMA twee workshops mocht geven over Citymarketing. Download mijn presentatie (4.5 MB .pdf).
Jacco, Maaike, Pieter, Teatske en Ellen, dank jullie voor jullie gastvrijheid en de kans ons verhaal te doen. Tot snel!