Thesis: “Zelfvertrouwen en betere zelfpresentatie voor tieners door profielsites”

Er is veel discussie over online privacy, de waarde van sociale netwerken en de angst voor online presence. Alexander Schouten voegt daar met zijn proefschrift “Adolescents’ online self-disclosure and self-presentation” nog wat inzichten aan toe.

Zoals de UvA site meldt: “Hoewel vaak wordt gewezen op de gevaren van internet, blijkt dat online communicatie juist veel voordelen heeft voor tieners. In de puberteit bestaat een grote behoefte aan het uiten van gevoelens en het experimenteren met verschillende identiteiten (zelfpresentatie). Online communicatietoepassingen sluiten aan bij deze behoefte. Tieners vinden MSN een geschikt middel om intieme dingen tegen anderen te zeggen, vooral tegen mensen van de andere sekse. Via MSN praten zij gemakkelijker dan in een persoonlijk gesprek omdat ze meer tijd hebben om na te denken over wat ze willen zeggen en meer controle hebben over de manier waarop zij zichzelf presenteren. Op profielsites leren jongeren van de reacties die ze op hun profiel krijgen hoe zij zich het beste kunnen gedragen. Dit blijkt hun zelfvertrouwen te bevorderen. Volgens Schouten zou er dan ook meer aandacht moeten zijn voor de positieve kanten van het gebruik van online communicatietoepassingen door tieners.

De verdediging van het proefschrift is donderdag 22 november aanstaande om 10.00h in Amsterdam. Ik ben dabei in ieder geval om live te twitteren.

Het volledige proefschrift is te downloaden van de site van Alexander Schouten. Alexander maakt verder deel uit van een breder onderzoek naar media, jongeren en jongvolwassenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Verkiezingenvoorpret

Op 22 november mag er weer gestemd worden en dat betekent dat de Politieke Marketing boeken en campagnematerialen weer afgestoft worden. Leiden op de kaart (PvdA Leiden), SP's 'Stuur Jan op pad' viral en de cartoon-viral-vete tussen de VVD (met destijds campagneleider Rutte) en de PvdA waren enkele hoogtepunten van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Dat belooft wat voor het grote werk: de Tweede Kamer Verkiezingen 2006. Een tussenstand en vooruitblik.

Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) geeft inzicht hoe het vroeger ging: bol van schitterende retoriek en aandoenlijke campagneboodschappen. Dat was echter allemaal echter in het vorige millennium, dus dat betekent dat er nu gehyved, geblogd, gevirald, geïdolsd, gepodcast, gemsnd, gegoogled en geweetiknietwat moet worden om de kiezer te bereiken en met name de jongeren te betrekken.