Microcelebrity, over Arnol en “telephone people”

In de Wired van deze maand staat een alleraardigst artikel van de hand van Clive Thompson over “Microcelebrity”, “the phenomenon of being extremely well known not to millions but to a small group” en met name de technologische component daarvan.

Nieuw? Neuj … niet zo. Extreem bekend zijn binnen een kleine groep mensen is van alle tijden. Mijn opa was door zijn eigenwijze karakter wereldberoemd in Kloosterzande en omstreken, iedereen die vaker in Eindhoven komt kent Arnol, de meeste Tilburgers kunnen “Puur op het gevoel” wel meezingen, Ammer was tijdelijk wereldberoemd bij de Retecool lezers en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Vernieuwd? Jazeker. Was met name vroeger het microcelebrity zijn redelijk beperkt door geografische factoren of specifieke interessegebieden, door alle social media was het nog nooit zo makkelijk microcelebrity te worden (zonder overigens afbreuk te doen aan de celebrities). Door Generation C en de toegenomen connectedness via netwerken rukt het fenomeen steeds verder op.
Onder de “Telephone People” is @rotjong royalty, onder Hyvers is er een club BekendeHyvers, Petra is voor een groep mensen het bekendste slijterijmeisje van de wereld (en daarbij de bekendste boemlala speler) om over het wereldberoemd zijn van grote groepen bloggers nog maar te zwijgen.

Eens even kijken hoe ik wereldberoemd kan worden in eigen kring …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Social Networking 2.0

Nu werkelijk iedereen aan het social networken is geslagen, is het interessant te kijken wat al deze nieuwe online-vrienden ons hebben gebracht en waar ze ons gaan brengen. Niet nog meer varianten om je profiel te pimpen, maar open source initiatieven: de toekomst van Social Networking. De basis is simpel. Bied een website waarop bezoekers een profiel kunnen aanmaken en zorg dat de gebruikers van de verschillende profielen elkaar kunnen toevoegen aan een vriendenlijst. Helemaal leuk wordt het natuurlijk als de gebruikers hun profiel kunnen pimpen (of: personaliseren in niet-hype taal), al dan niet door middel van foto’s en video’s, en berichtjes bij elkaar kunnen achterlaten. Hartstikke interessant om extra functies aan te hangen. Alumni-verenigingen, studieverenigingen, werkgevers, fans en gelijkgestemden vinden elkaar steeds eenvoudiger in onder het netwerk hangende subgroepen, we kunnen ons profiel steeds mooier pimpen en we kunnen steeds makkerlijker vrienden toevoegen. Maar zit daar de werkelijke innovatie?