Vragen over Nederlandse Sociale Media Analyse? Hoera versus Buzzcapture

Sociale Media Analyse (SMA) is het vakgebied dat zich bezighoudt met de analyse van content binnen sociale media, meestal in de relatie tot merken (zie ook bovenstaande presentatie). Dus: wat wordt er door wie over merken geschreven binnen sociale netwerken, blogs en fora en is dat negatief/positief en hoe verandert dit over de tijd. In de Verenigde Staten zijn er een aantal grote partijen die zich hiermee bezighouden. Het is echter lastig om technologie die zich richt op Engelstalige content snel te vertalen naar Nederlandse content. Mede hierdoor zijn er slecht een beperkt aantal kleinere spelers in de Nederlandse markt.

Nu Buzzbasics ter ziele lijkt, zijn er nog twee grotere spelers op het gebied van sociale media analyse over in Nederland: Hoera (onderdeel van DraftFCB en Lowe) en Buzzcapture.

Aankomende donderdag lunch ik (samen met Carl Lens van CreativeCrowds Frank Meeuwsen) met Sonja Loth en Sanne Heerink van Hoera. Later op de dag ben ik bij Alex van Leeuwen van Buzzcapture.

Samen met Carl heb ik al een aantal vragen opgesteld die we in ieder geval willen behandelen:

  1. Hoe werkt de tool in basis?
  2. Wat is de output van de tool? Krijg je een rapport? Zie je de resultaten in een dashboard of krijg je de resultaten in xml?
  3. Wat kunnen bedrijven vervolgens met de data die uit de tool naar voren komt? Helpen jullie bedrijven hier ook verder mee?
  4. Hoe zien jullie de verdere ontwikkeling van de tool? Wat kunnen we de komende tijd verwachten?
  5. Heb je inmiddels voorbeeldcases?
  6. Hoe zie je de samenhang tussen de wisdom of crowds en experts? Meet je globale trends of probeer je influencers te bepalen?

 

Ik ben ook erg benieuwd naar jullie vragen. Wat willen jullie weten over Sociale Media Analyse en over Hoera en Buzzcapture?

7 comments
  1. Vergeet NetQuotez niet ๐Ÿ™‚

    Ook wij hebben een tool om de word of mouth binnen social media te volgen.
    Bedrijven die van onze diensten gebruik maken, ontvangen na de analyse een uitgebreid rapport met eventuele adviezen n.a.v. de uitkomsten.

  2. Ik ben eigenlijk benieuwd of en zo ja welke aanvullende diensten er nu of in de toekomst naast de tooling geleverd worden. Het is absoluut belangrijk je klanten te helpen bij het correct interpreteren van je rapportages of tooling, maar wie helpt vervolgens met het ondernemen van concrete acties naar aanleiding van die uitkomsten?

  3. Is het en tool die je als bedrijf geheel zelfstandig kunt instellen, met gelikte rapportages die glashelder zijn of vergt het nog veel werk van de leverancier bij instellen en interpreteren van eventuele ruwe output?

  4. @Sigrid Hebben jullie een tool of monitoren jullie gewoon adhz Yahoo Pipes, Technorati en Icerocket? ๐Ÿ˜‰

    @Joery Ah, ik snap het. Ik geloof dat Hoera wel het hele traject mee gaat doen, maar dat met name BuzzCapture het laat bij een custom-made advies.

    @Erik Goede, neem die iig mee.

    Aardig is ook dat ik begreep dat er meerdere gradaties van menselijk advies in voorkomt: in hoeverre ga je als bureau de data die uit de monitoring tool rolt interpreteren.
    Ik kijk ook nog even in hoeverre SPSS een interessante partij is om mee te nemen.

  5. Ik heb een uitgebreide search applicatie op maat laten ontwikkelen (op basis van de Google en Yahoo api) die het grootste gedeelte van het werk doet.
    Daarnaast kan deze applicatie zelf verder filteren zoals ik dat aangeef.
    Ook kan ik zoeken op alleen bepaalde extensies of op bepaalde talen, of alleen in forums.
    Belangrijk punt: ik kan zoeken binnen bepaalde periodes, dus wanneer bepaalde berichten geplaatst zijn of als er een belangrijke gebeurtenis plaats heeft gevonden.
    Zoekresultaten kunnen automatisch worden verwerkt in bijvoorbeeld een Excel of Word bestand.
    Vervolgens wordt alle gevonden informatie handmatig gecheckt, verfijnd en geanalyseerd zodat de meest relevante informatie kan
    worden verwerkt in een rapport.

  6. @Sigrid Heb je al cases om te laten zien?

    Update: Carl had helaas al een andere afspraak en kan dus helaas donderdag niet meelunchen; Frank vond het ook wel interessant dus die is nu dabei.

    Ik maak van het geheel ook even een artikel voor Marketingfacts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

It's the content, stupid!

Mashups, syndicatie, aggregatie (lifestreams, friendstreams), dataportability. Ofwel het combineren van verschillende soorten informatie, het makkelijk ontsluiten van informatie,…