e.factor launcht lounge: de volgende stap in sociale netwerken

e.factor
e.factor
[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” overlay_strength=”0.3″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]e.factor, het niche sociale netwerk voor ondernemers, opende gisteravond haar eerste wereldwijde e.factor lounge aan de Herengracht 124-128 in Amsterdam. Met een netwerk van lounges over de hele wereld (de volgende opent op 1 september in New York) voor haar premium users, bouwt e.factor sterk aan de fysieke (offline) component van haar netwerk.

De volgende stap in sociale netwerken

De sociale netwerken, die vroeger een soort van veredeld adresboek online waren, maken  de volgende stap in hun evolutie: meer en meer worden sociale netwerken de sociale steroids, zoals ze ooit door Friedman werden beschreven. Niet enkel zijn het losstaande online netwerken, maar wordt het de kathalisator voor sociale interactie.

MySpace is al enige tijd (helaas met name in de V.S. en minder nog in Nederland) enorm succesvol met haar events, maar met name de nieuwe golf aan location based social networks (LBSN) als de Nederlandse intitiatieven Nulaz en IRL. e.factor deed ook al langer events voor ondernemers, maar komt nu dus met de lounges.

e.factor: klasse en stijl

Terug naar de e.factor avond. Met een enorm gevoel voor stijl en klasse presenteerde e.factor zich. Goede champagne, uitmuntende hapjes, Heineken bier in de stylish aluminium flesjes en een schitterende ruimte. De avond was gevuld met hapjes, drankjes, modeshows van Percy Irausquin, Ilja Visser en SheSuit en werd afgesloten met een paneldiscussie (waarover zo meer) en een borrel.

Opvallend was dat er geen enkele blogger/social-mediaan aanwezig was en ik (comfortabele Nike sneakers, verwassen broek en H&M overhemd) viel dan ook behoorlijk uit de toon tussen hip en happening Amsterdam. De meeste vrouwen liepen in de “goed betaalbare” mode van SheSuit (indicatieprijs voor een kostuum: 1500 euro).

Wie stopt nu eindelijk eens die panels?

eFactor PanelOver de jaren heen heb ik een behoorlijke hekel aan panels ontwikkeld en ook deze avond werd maar weer eens bewezen waarom panels een gruwel zijn. De moderator, de hoofdredacteur van Esquire, had duidelijk zijn avond niet en had zich niet goed voorbereid, wat af en toe hilarische taferelen opleverd (Esquire: en u zit dus al heel uw leven in de modewereld? SheSuit: nee, pas 1,5 jaar). De discussie met het publiek kwam ook erg moeizaam op gang.

Toch waren er wel wat interessante topics die werden aangehaald. SheSuit legde uit dat het bestaande vrouwen ondernemersnetwerken inzette om contacten op te doen en haar producten te verkopen en door het panel werd een een toekomst geschetst waarin design en experience steeds belangrijker worden. Een van de meest interessante vragen vanuit de zaal was die van Michael Jacobs van Munro die vroeg naar hoe online en co-creatie de modewereld veranderen. Het panel was er wel over eens dat de macht van de retail minder zou worden , maar dat design nog steeds gedaan zou worden door de grote modehuizen en de gespecialiseerde designers. Dat contrasteerde vanzelfsprekend met de visie van Michael die geloofde in de creativiteit en kennis van retailers en consumenten. Van mij had die discussie nog wel wat langer mogen duren.

… en eindelijk een nieuwe website

Tot slot werd ook gemeld dat 6 september de nieuwe e.factor website live gaat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

4 comments
  1. @alon Ik vond het pand fantastisch en erg inspirerend. Zoals Andrea in de video ook zegt: het is erg prettig om in meerdere landen op meerdere plekken terecht te kunnen. Al weet ik niet of dit echt het unieke onderscheidende is; ik kan (ook in het buitenland) op heel veel plekken terecht.

    @edo Edo, dankjewel! Leuk verslag heb je gedaan van de avond. Hoe heb je zelf de avond ervaren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Bot
Yes! I want to learn more

Je leven regelen vanuit een enkel invoerveld: twitterbots

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″…

Citymarketing spiced up

Marketing is voldoen aan de wensen en verwachtingen van de klant. Citymarketing is voldoen aan de wensen en verwachtingen van die zelfde klant, maar dan binnen het kader van een stad. Dat betekent dat we de basis-elementen van "reguliere" marketing ook kunnen toepassen op citymarketing. De behoeftenpyramides van Maslow en Pinto (die steeds belangrijker wordt door de cultuur, waarden en normen van de Nieuwe Nederlanders), permissiemarketing en natuurlijk de P's. Te vaak is de P van promotie de enige P die wordt ingezet voor de marketing van een stad. Opvallend, aangezien het probleem vaak zit in het Product. Te weinig faciliteiten, faciliteiten die niet aansluiten bij de doelgroepen of waar geen duidelijke keuze is gemaakt. Waarom wordt er niet meer gesegmenteerd? Steden die zich richten op ouderen? Of een stad die zich richt op low-budget bewoners met lage belastingen en veel Aldi's en andere discounters? Zelfs als we enkel naar de promotie kijken schort er nogal wat. Zelden zijn contacten met bewoners en bezoekers personal, relevant en anticipated. Cases als Bloggers in Amsterdam en Audiocitytours laten zien dat nieuwe media bijzonder veel mogelijkheden bieden voor steden.
Donderdag was ik te gast op het Citymarketing Congres van HMV Actis, waar ik voor het NIMA twee workshops mocht geven over Citymarketing. Download mijn presentatie (4.5 MB .pdf).
Jacco, Maaike, Pieter, Teatske en Ellen, dank jullie voor jullie gastvrijheid en de kans ons verhaal te doen. Tot snel!