Trends voor Netlash Online Trendrapport 2011 (Dutch)

In 2008, 2009 en 2010 publiceerde Bart de Waele al een online trendrapport. Hier mijn trends voor het rapport van 2011.

1) Oorlog om social media leiderschap

Wie mag meedenken over de social media strategie van de merken? Het reclamebureau? Het PR bureau? Het social media strategie bureau? Het onderzoeksbureau? De management consultants? Of is het toch een interne aangelegenheid? Elk denkt recht te hebben op een stukje van de lucratieve social media markt voor het ontwikkelen van social media campagnes, social media strategieen, social media policies en social media monitoring tactieken (en zo’n beetje elk ander instrument dat begint met de woorden ‘social media’ en meestal een verspilling van tijd en geld is). Elk zichzelf respecterend PR bureau heeft een social media afdeling en bijbehorende monitoring tool en waar uw neefje vroeger een webdesign bureautje op zijn zolderkamer had heeft hij nu een social media bureau.
Het wordt dus ongegeneerd social media bullshit bingo spelen in 2011.

2) Discipline cross-overs

Grenzen tussen branches vervagen. Getalenteerde mensen maken de overstap van de ene naar de andere branche, best practices worden uitgewisseld en bedrijven die traditioneel geen concurrenten waren van elkaar vinden elkaar steeds vaker tegenover elkaar. Om nog maar te zwijgen over nieuwe intreders, mensen die hun vaardigheden opdeden in de ene branche en toepassen in een andere.
Lifestyleblogger Nalden (nalden.net) maakte de overstap van muziek en streetstyle naar influencer marketing, technologie en startups. Met wetransfer.com veranderde hij de manier waarop we digitale bestanden verzenden.
De jonge ondernemers van Wakoopa.com maakten de overstap van de startup en technologie scene naar marktonderzoek en wonnen prompt prijs op prijs voor hun vernieuwing en verfrissende kijk.
Professioneel blogger Ernst-Jan Pfauth nam zijn ervaring in het bloggen mee om de online aanwezigheid van kranten NRC en NRC.Next aan te pakken.
Koester deze mensen, ze zijn de echte game changers. En behandel ze met het nodige respect. In 2011 komen ze voor uw baan of uw marktaandeel.

3) Klanten slaan snoeihard terug

Dat mensen klagen over slechte service en producten is niet nieuw. Dat dat online via blogs, twitter, facebook en andere kanalen gebeurt ook niet. Echter, de frustratie bij consumenten over slechte service groeit, de eisen die consumenten stellen aan het niveau van service nemen toe en de kwaliteit van de middelen om zich te uiten neemt toe. De tijd van simpelweg frustratie uiten is voorbij, de tijd van slimme en effectieve aanvallen op slecht opererende organisaties is definitief aangebroken.
De slimme video’s van “Het internet is gedaan dankzij Proximus” en “Proximus fix your service please” gaan een stuk verder dan enkel een tweet of een klungelige blogpost.
Beter brengt u gewoon uw service en producten op orde. Create stuff worth sharing, niet worth bashing.

4) Kleine slimme ondernemers

Ondernemen met boerenverstand loont. Goede producten, een persoonlijke aanpak en geweldige service. Niets nieuws, maar het voortschrijden der technologie maakt het steeds makkelijker om hier met communicatie op te kapitaliseren. Met andere woorden: meer rendement te halen uit de dingen die je als bedrijf al goed doet.
Waar grotere organisaties het absurd genoeg vaak heel erg moeilijk hebben om zich menselijk of humaan te gedragen en buiten regels en procedures te stappen, is dat voor kleine slimme ondernemers veel makkelijker.
Voorbeelden? De chocolade van Choqua.com, de drank van @slijterijmeisje, de shirts van Deathshred.com en het ijs van Socialijs.com. Online retailer Zappos.com past het op grote schaal toe. Heeft u Tony Hsieh’s Delivering Happiness nog niet gelezen? Dan heeft u vast uw eerste todo voor 2011 te pakken.
Leer van kleine slimme ondernemers en hun aandacht voor persoonlijk contact, service en producten.

5) Little acts of kindness

Grote bedrijven doen verwoede pogingen sympathiek, authentiek en verrassend over te komen. Advertising werkt steeds minder hard, dus het is zaak dingen te doen die de moeite waard zijn om over te babbelen op het internet. En tadaa, daar zijn de little acts of kindness.
Een aardig voorbeeld is de KLMSurprise.com campagne (alert: ik heb hier zelf aan meegewerkt). KLM gaf op luchthaven Schiphol kleine persoonlijke attenties aan klanten die via social media vertelden dat ze met KLM gaan vliegen. Wanneer je via de location based social networking site Foursquare of via een berichtje aan @klmsurprise op Twitter aangeeft dat je die dag vliegt met KLM, dan kan het zomaar gebeuren dat het KLMsurprise team je opzoekt en verrast.
Andere voorbeelden? Volkswagen Fun Theory (thefuntheory.com), Zappos’ cultivering van happiness (lees Tony Hsieh’s boek Delivering Happiness: A Path to Profits, Passion, and Purpose).
Random acts of kindness worden in 2011 zo normaal dat er weinig meer random en surprising aan zal zijn. O, en lees Delivering Happiness.

6) Infoporn

Infographics, een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie zijn porno voor informatiejunks. Geile grafieken, mooie diagrammen, fantastische visualisaties zeggen vaak niks en zijn voor duizenden interepretaties vatbaar, maar zien er wel fantastisch en interessant uit. Daarmee zijn ze uitermate geschikt om te delen op twitter, Facebook en blogs of om uw televisieprogramma op te leuken.
2011 wordt het jaar van de infoporn.

7) Service design

Service design heeft alle kenmerken van een aankomende hype: niemand heeft echt een duidelijke omschrijving van wat het is, je kunt er –guru –expert of –consultant achter plakken, er worden langzaamaan steeds meer congressen over georganiseerd en het is “de volgende fase van marketing”.
De basis is lovenswaardig: 1) in plaats van te adverteren, zorg als merk eens dat je je het contact met je klanten zodanig inricht dat het de moeite waard is om over te lullen en 2) zorg dat je aanbod eerder vertrekt vanuit een service die je aan een klant verleent dan vanuit een fysiek product.
Afijn, de volgende hype wordt service design.

8) Gamification

Neem de Volkswagen Fun Theory (wederom) of hoe LinkedIn een progress-balk gebruikt om mensen aan te sporen hun volledige profiel aan te vullen. Of het badge-systeem van Foursquare. Noem het gamificatie, noem het persuasief design, maar het toevoegen aan slimme manieren om gebruikers bepaald gedrag te laten vertonen (nudge mechanisms) is aan een flinke opmars bezig.
De volgende keer dat u dus achteraf beseft dat u zich heeft laten verleiden tot iets wat u eigenlijk niet wilde doen; zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb.

3 comments
  1. Leuk lijstje, Polle. Blij te merken dat je niet, zoals veelal gebeurd, de focus legt op ‘tools’ (mobile, LBS, AR, ..), maar veeleer op veranderingen in gedragingen.

    Van nummers 4-5 ben ik ook het meest overtuigd (of tenminste hoopvol): customer centricity, brand ambassadors & brand advocates zullen sterk in belang toenemen en de manier van denken/werken in organisaties doen veranderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Social Networking 2.0

Nu werkelijk iedereen aan het social networken is geslagen, is het interessant te kijken wat al deze nieuwe online-vrienden ons hebben gebracht en waar ze ons gaan brengen. Niet nog meer varianten om je profiel te pimpen, maar open source initiatieven: de toekomst van Social Networking. De basis is simpel. Bied een website waarop bezoekers een profiel kunnen aanmaken en zorg dat de gebruikers van de verschillende profielen elkaar kunnen toevoegen aan een vriendenlijst. Helemaal leuk wordt het natuurlijk als de gebruikers hun profiel kunnen pimpen (of: personaliseren in niet-hype taal), al dan niet door middel van foto’s en video’s, en berichtjes bij elkaar kunnen achterlaten. Hartstikke interessant om extra functies aan te hangen. Alumni-verenigingen, studieverenigingen, werkgevers, fans en gelijkgestemden vinden elkaar steeds eenvoudiger in onder het netwerk hangende subgroepen, we kunnen ons profiel steeds mooier pimpen en we kunnen steeds makkerlijker vrienden toevoegen. Maar zit daar de werkelijke innovatie?